Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Αλήθειες γύρω από τον μεταβολισμό!

Ο μεταβολισμός είναι όλες οι χημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο σώμα μας. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι ο αριθμός θερμίδων που το σώμα μας χρησιμοποιεί κάθε μέρα σε κατάσταση ηρεμίας και είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη σύνθεση του σώματός μας. Κάθε κιλό σωματικού λίπους καίει μόνο 2 περίπου θερμίδες την ημέρα. Υπάρχουν όμως και αυτοί που λόγω της άπαχης μάζας σώματος που έχουν καίνε 14 θερμίδες ανά κιλό την ημέρα.
Καθώς μεγαλώνουμε επιβραδύνεται ο μεταβολισμός μας.
Η αλήθεια είναι ότι:Οι άνθρωποι έχουν την τάση να παίρνουν βάρος καθώς μεγαλώνουν – αλλά αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί ασκούνται λιγότερο ή λιγότερο έντονα από ότι στο παρελθόν. Η συνέπεια είναι να καίγονται λιγότερες θερμίδες ανά ημέρα. Το αποτέλεσμα? Απώλεια μυϊκής μάζας, βραδύτερος ρυθμός μεταβολισμού. Η αερόβια άσκηση για το κάψιμο θερμίδων και η μυϊκή ενδυνάμωση για τη διατήρηση ή τη δημιουργία των μυών είναι σημαντική άμυνα ενάντια στην ηλικία και στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Ο μεταβολισμός «κολλάει»….μπορούμε να το αλλάξουμε!
Η αλήθεια είναι ότι: Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τρώνε 2 με 3 γεύματα την ημέρα και κινούνται σπάνια. Αυτές οι συνήθειες… ναι μπορεί να «κολλήσουν» τον μεταβολισμό. Αν όμως τρώμε 3 κυρίως γεύματα και ενδιάμεσα αυτών υγιεινά σνακ, αν ασκούμαστε, αν κινούμαστε περισσότερο καθημερινά, αν σηκωνόμαστε συχνά από την καρέκλα του γραφείου…τότε ναι! Ο μεταβολισμός θα ξεμπλοκάρει. Χρησιμοποίηση επομένως των μυών μας ώστε να ενισχύσουμε το μεταβολισμό. .
Καίμε περισσότερες θερμίδες όταν καταναλώνουμε παγωμένα τρόφιμα και ποτά από ότι με αυτά που είναι ζεστά ή βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
Η αλήθεια είναι ότι: Μετρήσεις που έγιναν σε άτομα που κατανάλωναν κρύα ποτά και τρόφιμα, αποδείχθηκε ότι έκαψαν 10 περισσότερες θερμίδες ανά ημέρα. Επομένως δεν υπάρχει ουσιαστική επίδραση στην απώλεια βάρους .
Αν σταματήσουμε να τρώμε το βράδυ τότε ο μεταβολισμός θα είναι πιο αργός και δεν θα χάσουμε βάρος.
Η αλήθεια είναι ότι: Οι άνθρωποι χάνουν βάρος, επειδή μειώνουν τη συνολική κατανάλωση θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι επειδή τρώνε νωρίς το βράδυ. Η κατανάλωση πολύ περισσότερων θερμίδων από ότι χρειαζόμαστε μέχρι τη δύση του ήλιου, δεν επιταχύνει την απώλεια βάρους.
Συμβουλές από την Susan Bowerman, Επιστημονική Σύμβουλος της Herbalife & Assistant Director στο UCLA Center for Human Nutrition (http://ccim.med.ucla.edu/?page_id=140)

Δεν υπάρχουν σχόλια: