Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Πολεμικές τέχνες σε παιδιά προσχολικής ηλικίας;

Πολεμικές τέχνες σε παιδιά προσχολικής ηλικίας; Κι όμως ακούγεται πλέον όλο και πιο συχνά. Ενδεχομένως να πρόκειται για μία ακόμη μόδα για newage γονείς. Γεγονός, όμως, είναι ότι τα πλεονεκτήματα της ενασχόλησης με τις πολεμικές τέχνες είναι πολλά, όπως και τα διδάγματα ζωής που αποκομίζουν τα παιδιά.
Πολλοί γονείς, επηρεασμένοι ίσως από τον κινηματογράφο, θεωρούν ότι πρόκειται για βίαια αθλήματα, που θα κάνουν επιθετικό το παιδί, ίσως ακόμη και να το τραυματίσουν. Δεν είναι, όμως, έτσι. Δάσκαλοι από όλο τον χώρο των πολεμικών τεχνών επιβεβαιώνουν ότι όταν το παιδί μαθαίνει σοβαρά και υπεύθυνα μία πολεμική τέχνη, τότε τα οφέλη για τη σωματική, αλλά και την πνευματική του υγεία είναι σημαντικά.
Αναφερόμενη συγκεκριμένα στο Tae Kwon Do, η ψυχολόγος υγείας Μαρία Κατσαούνη αναφέρει σε άρθρο της που δημοσιεύεται στο psychology.gr: «Το παιδί μαθαίνει πώς να χειρίζεται και να εξωτερικεύει το άγχος, το θυμό του και άλλα αρνητικά συναισθήματα, διοχετεύοντας έτσι την ενέργειά του με έναν υγιή τρόπο ή οποία θα μπορούσε, υπό άλλες συνθήκες, να οδηγήσει σε λάθος δρόμο, με αρνητικές συνέπειες. Επίσης, βελτιώνει τις συναισθηματικές ικανότητες, την πειθαρχία, την υπακοή, το θάρρος, την εμπιστοσύνη, το σεβασμό και αυξάνει την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Το παιδί μαθαίνει να συγκρατεί την ψυχραιμία του και να έχει αυτοέλεγχο, καθώς επίσης να τηρεί και να συμβαδίζει με τους κανόνες της ομάδας και του συνόλου. Επιπλέον, αυξάνει το επίπεδο συγκέντρωσης, την αντίληψη και την κρίση του παιδιού καθώς και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: